LEINOLAT GROUP

Uutiset

Leinolat Groupissa pitkäaikaisia työsuhteita – Jan-Peter Sandqvist viihtyi Leinoloilla 48 vuotta

9S7A2670


Kokkolassa syntynyt ja Södra Vallgrundissa ikänsä asunut Jan-Peter Sandqvist on työskennellyt Leinolat Oy:ssä 48 vuoden ajan. Ammattikoulusta pelti- ja hitsauspuolelta vuonna 1974 valmistunut Sandqvist aloitti työskentelyn Leinoloilla 3.6.1974.

– Koulu loppui perjantaina ja seuraavana maanantaina oli ensimmäinen työpäiväni, Sandqvist muistelee.

Virallisesti Sandqvist jäi eläkkeelle 31.7.2022, mutta auttelee silti edelleen silloin tällöin tehtaalla. Pitkän uran kerryttämän tietotaidon siirtäminen eteenpäin on hänelle tärkeää.

– Työyhteisö on minulle edelleen tärkeä, enkä halua jättää työkavereitani pulaan. Työssäkäynti on ollut minulle mieluista koko urani ajan.

Monipuolinen ura samassa yrityksessä

Sandqvistin ensimmäinen työtehtävä oli metallisilpun lajittelu, josta ura sitten kokemuksen karttuessa jatkui ilmastointiasennuksiin ja vaativiin tehtaan kokoonpanotöihin, unohtamatta Bobi-postilaatikoiden valmistusta. Ruotsinkielisessä kyläyhteisössä varttunut Sandqvist on myös päässyt hyödyntämään kielitaitoaan Leinoloilla monipuolisesti.

– Siirryin metallisilpun lajittelusta rakennuksille asentamaan ilmastointikanavia ja tein sitä työtä viiden vuoden ajan. Työskentelin paljon Närpiössä koska kielitaidostani oli siellä hyötyä.

Leinolat toimitti jo 1980-luvun alussa kokonaisratkaisuja asiakkailleen. Vuodesta 1982 Sandqvist oli mukana tekemässä hissikone- ja ilmastointihuoneiden yhdistelmiä Rakennusliike Nymanille. Tämän lisäksi Sandqvist on asentanut peltikattoja.

– Olen tehnyt Leinoloilla hyvin erilaisia töitä. Vuonna 1988 hankittiin ensimmäinen plasmaleikkuri ja olin mukana sen hankinnassa. Se oli ensimmäinen kosketukseni CNC-koneisiin, mutta ei tokikaan viimeinen, Sandqvist naurahtaa.

Urallaan Sandqvist on päässyt myös matkustelemaan työnsä puolesta, kun hän on osallistunut eri koneiden hankintamatkoille.

– Olen käynyt Itävallassa, Ranskassa kahdesti, Saksassa viisi kertaa ja Sveitsissä useamman kerran. Lisäksi olen työskennellyt Ruotsissa. Suomessa olen työskennellyt aina Tammisaaresta Kokkolaan asti.

Sandqvist nauttii suunnittelusta ja kehitystyöstä

Bobi-postilaatikoiden valmistus aloitettiin Leinoloilla vuonna 1991, ja vuonna 2002 hankittiin valmistusta varten hitsausrobotti. Hitsausrobotti ei aluksi toiminut halutulla tavalla ja sekä valmistusmäärät että tehokkuus jäivät kauaksi toivotuista. Sandqvist otti haasteen vastaan ja paneutui hitsausrobotin ohjelmointiin. Kehitystyön jälkeen hitsausrobotilla pystyttiin valmistamaan jo 200 postilaatikkoa päivässä. Tämä oli silloin iso kehitysloikka.

– Kehitystyö on minulle todella mieluista. Ei kuitenkaan riitä, että ymmärtää esimerkiksi hitsausrobotin toimintaperiaatteet. On todella tärkeää optimoida tuote valmistustapa mielessä. Siksi materiaalien tunteminen on tärkeää ja ne oppii tuntemaan vasta ajan kanssa. Välillä suunnitteluun liittyviä asioita ei pysty edes jättämään työpaikalle, vaan idea saattaa tulla esimerkiksi aamupostia hakiessa, Sandqvist summaa.

Sandqvist on myös ollut mukana kehittämässä hitsattua rautarunkoa kustannustehokkaampaa ohutlevyrunkoa ilmastointiratkaisuja varten. Vuonna 2017 tehtiin ensimmäinen prototyyppi ja siitä lähtien ohutlevyrunkoisia yksiköitä on toimitettu Leimecin asiakkaille voimalaitoksiin ja muihin vaativiin teollisuuden kohteisiin varmistamaan luotettava ja tehokas ilmanvaihto.

– Olemme parannelleet prototyyppiä vuosien varrella. Itse kehitystyökin alkoi jo vuonna 2010 eli mitään nopeita projekteja nämä eivät ole. Luotettava ja tehokas ilmanvaihto on kiinni pienistä yksityiskohdista ja niitä voidaan aina hioa, Sandqvist tarkentaa.

Työuransa ohella Sandqvist on toiminut luottamusmiehenä Leinolat Oy:ssä vuosina 1996–2008. Vapaa-ajallaan hän on toiminut useiden yhdistysten puheenjohtajana.

– Kaikki nämä toimet ovat antaneet minulle lisää näkökulmia niin henkilökohtaiseen- kuin työelämään. Vaikka elämässä joskus olisikin vaikeuksia, ei niiden kannata antaa lannistaa, vaan aina pitää pyrkiä tekemään asiat paremmin kuin aiemmin, Sandqvist neuvoo pitkällä kokemuksellaan. 

Tutustu Leimecin palveluihin täällä!

Long-term employments at Leinolat Group – Jan-Pete...
T-DRILL Machines are an Easy Investment Decision f...