LEINOLAT GROUP

Uutiset

Koneistajan ammatti Vaasassa on sijoitus omaan tulevaisuuteen

rsz_19s7a4616 CNC-koneistaja Pasi Tusa on tyytyväinen uravalintaansa.

Vaasaan on syntynyt energiateollisuuden keskittymä, joka tarvitsee toimiakseen koneistettuja osia jatkuvasti. Koneistajan ammatti tarjoaa hyvät lähtökohdat pitkälle ja monipuoliselle uralle Vaasan seudulla. Vaskiluotoon rakennetussa Wärtsilän Smart Technology Hub ekosysteemissä Kilkanen toimii asiakkaansa yhteistyökumppanina. Myös Kilkasen uusi tehdas on ollut toiminnassa Vaskiluodossa lokakuusta 2021.

Kilkasella CNC-koneistajana työskentelevä Pasi Tusa on ollut tyytyväinen ammatinvalintaansa. Tai oikeastaan koneistajan ammatti valitsi aikoinaan hänet. Alun perin puusepäksi opiskellut Tusa päätyi koneistajan töihin sattuman kautta 19-vuotiaana:

– Äitini oli sanonut vain hieman aiemmin, että kotoa ei ketään tulla hakemaan. Kävi kuitenkin niin, että minulle soitettiin ja pyydettiin töihin tuttuni metallipajalle. Aloitin urani särmääjänä, mutta kun pääsin tuuraamaan koneistajaa, jäin sille tielle.

Puusepästä tuli siis koneistaja ja alkuun hän pääsi kokeneempien työkavereiden ohjauksessa.

– Opiskelin sitten työn ohessa aikuispuolella koneistajaksi, siinä kului illat ja lauantaipäivät sutjakkaasti jonkin aikaa, Pasi naurahtaa.

Kilkasella riittää töitä

Kilkaselle Pasi päätyi töihin tehtyään koneistajan hommia muutaman vuoden.

– Otin puhelimen käteen ja soitin heille suoraan, olisiko töitä tarjolla. Sillä hetkellä ei ollut, mutta he soittivat parin kuukauden päästä, että nyt olisi. Töitä on riittänyt hyvin työnsuhteen alusta asti, edes vuoden 2008 lama ei näkynyt meillä, vaan töitä sai tehdä niin paljon kun halusi.

Koronankaan aikana Kilkasella ei ole tarvinnut turvautua lomautuksiin tai työn uudelleen järjestelyyn kuin siltä osin, että saadaan kaikki työt tehdyksi ajallaan.

– Kyllä koronan mukana tuli epävarmuutta aluksi, kun tilanne oli kaikille uusi, mutta töitä on riittänyt hyvin koko pandemian ajan, Pasi lisää.

Huolellisia ja ahkeria työntekijöitä tarvitaan aina

Kilkasella on jatkuvasti tarvetta hyville tekijöille, eikä tehtävään hakeakseen tarvitse olla täysin oppinut ammattilainen. Pasin mukaan koneistajan työtä ei voi osata täydellisesti, koska esimerkiksi asiakkaiden tilaamat prototyypit haastavat osaamista ja tarjoavat ahaa-elämyksiä.

– Meillä pärjää, jos osaa perusteet. Koulussa saa tarvittavat eväät alkuun, mutta tekemisen kautta varsinaisen työn oppii tietenkin parhaiten. Huolellisuus ja hyvä piirustusten lukutaito on eduksi tässä työssä. 

Nykyisin koneiden käyttäminen on todella turvallista ja ne on myös suojattu hyvin. Mielikuva rasvaan sotkeutuneesta metallityöntekijästä on vanhentunut.

– Kyllä tämä on siistiä sisätyötä hyvien työkavereiden kanssa, Pasi päättää.

Kilkanen Oy on osa Leinolat Groupia, ja konsernin muut yritykset ovat Uwira, Leimec ja T-DRILL. Yhdessä nämä yritykset voivat tarjota erittäin vaativia ja laajoja metallialan palvelukokonaisuuksia.

Uwira Makes Pipes from Small to Large and from Sim...
Profession of a Machinist is an Investment for You...

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.leinolatgroup.fi/